Actueel woningaanbod

Ecologisch Leisurepark, Sittard
10 november 2018

SmartProperty in dagblad 'De Limburger'

Een groot vakantie- en natuurbelevingspark met onder meer 100 tot 200 ecobungalows rond de Schwienswei en het ontmantelde ESCS-terrein in Sittard-Oost. Inclusief overname van het gemeentelijk zwembad. De Maastrichtse projectontwikkelaar SmartProperty, actief in binnen- en buitenland, ziet ‘onnoemelijk veel potentie’ in het gebied.  Natuurgebied de Schwienswei en het aanpalende terrein van het inmiddels goeddeels gesloopte Euregionaal Sport- en Congrescentrum (ESCS) in Sittard zijn nadrukkelijk in beeld als grootschalig ‘natuurbelevingspark’ met een omvang van circa 55 hectare.   

Vakantiebungalows
Opvallendste onderdeel van de plannen is de bouw van zo’n 100 tot 200 duurzaam gebouwde en energie-neutrale vakantiebungalows in het gebied, dat is gesitueerd in het noordoosten van de stad, niet ver van de Duitse grens bij Tudderen. Initiatiefnemer is de Limburgse projectontwikkelaar Smart Property, dat kantoor houdt in Maastricht. Eigenaar-directeur Ruud Potten (51) bevestigt de plannen, waarvan de economische en politieke haalbaarheid nu nader worden onderzocht en onderbouwd.

Tientallen miljoenen  
Vast staat dat het project een investering vergt van tientallen miljoenen euro’s. Die komen voor rekening van marktpartijen uit binnen- en/of buitenland. "We werken al jaren nauw samen met een groep van vijf of zes investeringsmaatschappijen. Beleggers hoeven we dus niet meer te zoeken", zegt Potten, geboren en getogen in Puth. Om welke beleggers het gaat, wil hij niet kwijt.         

Bedoeling is dat het natuurpark een ‘hoogwaardige’ invulling krijgt. Behalve de genoemde vakantiebungalows, die moeten verrijzen op zowel het ESCS-terrein als aan de rand van de (beschermde) Schwienswei, zijn er in het gebied tal van recreatieve en (natuur)educatieve voorzieningen gepland. Variërend van de aanleg van idyllische waterpartijen tot nieuwe fiets-, wandel- en ruiterpaden (met aansluiting op natuurroutes in onder meer de Duitse grensstreek) en van de aanleg van pluk-, kruiden- en andere tuinen tot meanderende beken en fruitboomgaarden. Volgens Potten beschikt het gebied in Sittard-Oost over ‘onnoemelijk veel kansen en potentie’. "Zeker wanneer we de natuur daar fors gaan uitbreiden en versterken. En dat is precies de bedoeling."    

Gemeentelijk zwembad      
Belangrijk onderdeel van het initiatief is dat ook particuliere exploitatie van gemeentelijk zwembad De Nieuwe Hateboer in de plannen wordt betrokken. Met het oog op de precaire financiële situatie waarin de fusiestad verkeert, dringt de lokale politiek al maanden aan op privatisering van de voorziening. De exploitatie van het bad kost de gemeente jaarlijks ruim een miljoen euro. 

In een eerste reactie laat het stadsbestuur weten positief te staan tegenover de plannen, met de aantekening dat alle vereiste haalbaarheids- en andere onderzoeken nog moeten plaatsvinden. "Dit is een unieke mogelijkheid om de natuur te versterken, het zwembad te behouden en de toeristische verbinding met het Duitse achterland te verbeteren. Kortom: het is absoluut de moeite waard om dit initiatief verder te onderzoeken", reageert wethouder Pieter Meekels (Stedelijke Ontwikkeling, GOB).  De studies zullen overigens ook moeten uitwijzen of de plannen stroken met de al jaren beoogde verplaatsing van een manege van villawijk De Kollenberg naar het ESCS-terrein.

(artikel: Laurens Schellen, De Limburger, 10 september 2018)

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?