Actueel woningaanbod

Parel in Maastricht
7 december 2019

In verkoop via SmartProperty: villa L'hoëst

Een historische, negentiende eeuwse villa aan de rand van het stadscentrum van Maastricht met uitzicht op de Maas. Het betreft hier een zeer zeldzame, monumentale Maastrichtse villa aan de Maas. Gelegen aan de doodlopende straat Blekerij 52, 6212 XW Maastricht. 

BOUWHISTORIE
De Eclectische villa werd gebouwd in opdracht van de familie Louis Leonard Joseph L'hoëst. Van oorsprong was het naastgelegen pand aan de Blekerij 50 onderdeel van de villa, maar dit gedeelte werd later afgesplitst. L'hoëst was omstreeks het midden van de negentiende eeuw betrokken bij de oprichting van papierfabriek L'hoëst, Weustenraad & Cie, de latere KNP en tegenwoordig SAPPI. De verantwoordelijke architecten van de villa waren Remont & Fils uit Luik (B). De bouw van deze villa heeft naar alle waarschijnlijkheid plaatsgevonden ikn de periode tussen 1880 en 1890. 

De villa is gesitueerd in het gebied op de westelijke Maasoever, dat oorspronkelijk door het gedempte kanaal naar Luik van van dit gebied werd gescheiden. Vanwege deze situering is de villa sterk verbonden met de negentiende eeuwse stedelijke ontwikkeling van Maastricht. Na het afschaffen van de vestingwet in 1867 werd het vrijgekomen bouwterrein, aan de zuidzijde van de stad Maastricht, door welgestelde Maastrichtenaren 'ingenomen'. Deze lieten hier vanaf 1887 een hoeveelheid riante villa's bouwen. Villa L'hoëst vormt dan ook een van de eerste exemplaren die alhier in de wijk Villapark gebouwd werd. 

BOUWSTIJL
De architectuurstijl 'eclectisme' is een verzamelnaam voor een groot aantal historische stijlen die in de tweede helft van de negentiende eeuw naast elkaar, maar vooral ook door elkaar heen werden toegepast. In het monumentenregister staat de monumentale waarde van dit object als volgt beschreven:

Indeling
Eclectische VILLA L'Hoëst, XIXd. gebouwd in opdravht van de familie L'hoëst. De aanbouw aan de linkerzijgevel, de glazen passarel aan de achtergevel en de alluminium zonweringen zijn uitgesloten van beschreming. 

Omschrijving
Villa op min op meer rechthoekige plattegrond. Aanbouw aan de linker zijgevel, middenrisaliet in de bakstenen achtegevel, twee voorgevelerkers waartussen een uitgebouwde entreepartij met balkon. Het geheel telt twee bouwlagen, plus souterrain- en zolderverdieping. 

Waardering
De villa L'hoës, een laat-negentoende eeuwse industriëlenvilla, is om sociaal-economische redenen van cultuurhistorisch belang, heeft grote architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is vanwege de situering sterk verbonden met de negentiende eeuwse stedeljke ontwikkelimg van Maastricht en is van groot belang vanwege de historischruimtelijke relatie met omringende wateren, wegen en groenvoorzieningen. De gaafheid van de villa is in redelijke mate bewaard geblven, de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid is redelijk groot. 

GEBIEDSKENMERKEN
De villa ligt direct aan de Maas, op loopafstand van het oude stadcentrum van Maastricht. De wijk 'Villapark/Sint Pieter' kenmerkt zich door exclusieve bewoning in de hgere welstandsklasse. Het heeft een eigen kern met diverse kleine winkels en horeca. De Blekerij zelf is een rusige doodlopende straat met een vrij uitzicht over de Maas richting het Gouvernement en richting het haventje van Sint Pieter. De oude binnenstad van Maastricht met alle school-, winkel- en sociale faciliteiten is in de directe omgeving beschikbaar. Op loopafstand ligt de Sint Pietersberg met bos en natuurgebied ten behoeve van rust en recreatie. 

DE PLANNEN
Door diverse vastgoedexperts het mooiste project van het jaar genoemd. Voor Maastrichtse begrippen is dit een ongekende en unieke kans op echte exclusiviteit. Villa L'hoëst zal worden gerenoveerd en opgesplitst in twee, luxe appartementen op een exclusieve locatie. 

Appartement LOUIS
Leven in ware luxe op het begane grond appartement 'Louis' (meer info klik hier) waar 204 m2 gebruiksoppervlakte tot beschikking zijn met monumentale stijlkamers en plafondhoogtes tot 4.60 meter. Volledig naar wens af te werken. Met een privé tuin, twee eigen parkeerplaatsen en uitzicht over de Maas. Een buitengewone kans op het verwezenlijken van een droom. 

Penthouse-Maisonnette LEONARD
Of gaat u voor de absolute top? Een penthouse-maisonnette 'Leonard' (meer info klik hier), bestaande uit de twee bovenste bouwlagen van deze eclectische villa met een gebruiksoppervlakte van 325m2. Beide verdiepingen zijn toegankelijk met een lift en er zijn drie plaatsen om buiten te zitten en van het prachtige uitzicht te genieten. Hoeveel slaapkamers wenst u? En hoeveel badkamers? Of misschien wel een eigen atelier? Het kan allemaal. Eveneens met twee parkeerplaatsen en prachtig uitzicht over de Maas. 

AS IS
Het alternatief op bovenstaande plannen is dat de villa 'as is' wordt verkocht. De villa zoals deze nu is tezamen met de vergunning waarop zelfs 3 wooneenheden vergund zijn. Graag informeren wij u over de mogelijkheden hiertoe. Desgewenst begeleidt SmartProperty u bij de verwezenlijking van uw wensen. 

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?