Actueel woningaanbod

VERKOCHT onder voorbeoud
18 december 2020

Wat betekent precies: 'Verkocht onder voorbehoud?'

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning, dan kent u vast wel de zin: ‘Verkocht onder voorbehoud’.

WAT BETEKENT DEZE VERMELDING BIJ EEN WONINGPRESENTATIE?
'Verkocht onder voorbehoud' betekent dat de woning is verkocht maar dat er nog bepaalde voorwaarden tussen verkoper en koper zijn overeengekomen waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen, een bouwkundige keuring uit te laten voeren of eerst zijn eigen woning te verkopen. In de tussentijd is de woning dan ‘verkocht onder voorbehoud’.

WAAR MOET U ZELF REKENING MEE HOUDEN IN GEVAL VAN 'VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD'?
Bij het kopen van een woning en het aanvragen van een hypotheek is het vaak nodig om een bank in te schakelen. Deze wil een hypotheek echter pas verstrekken wanneer een aantal zaken duidelijk zijn. Allereerst de waarde van de woning als onderpand voor de hypotheek. Deze wordt vastgesteld middels een taxatierapport. Soms aanvullend met een bouwkundige keuring. Daarna de financiële positie van de koper waarbij gekeken zal worden naar het eventuele eigen vermogen maar vooral naar het inkomen. Wat verdient deze persoon. Een huis wordt daarom vaak eerst ‘verkocht onder voorbehoud’. Vaak zijn dat financiële voorwaarden op basis waarvan het contract kan worden ontbonden. Dit wordt ook wel het financieringsvoorbehoud genoemd. Een woning is daardoor wel verkocht maar de koop kan nog worden geannuleerd.

De koper zal er dus alles aan moeten doen om binnen de overeengekomen termijn de hypotheek rond te krijgen en zijn eigen woning te verkopen. Het kan echter voorkomen dat dit niet lukt. De ontbindende voorwaarden in het contract zijn er in dit geval om de verkoper en koper te beschermen en de koop te kunnen ontbinden. In die tussentijd staat het huis vermeld als: ‘verkocht onder voorbehoud’.

SMARTPROPERTY EN VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD
SmartProperty is meer dan een makelaar. Integraal begeleiden wij kopers naar een nieuw thuis. Het kan altijd verstandig zijn ons te bellen om uw interesse kenbaar te maken. Mocht de andere koper namelijk de financiering niet op tijd rond kunnen krijgen of zijn eigen woning niet binnen de afgesproken termijn verkocht krijgen dan kan het voorlopige koopcontract worden ontbonden en bent u wellicht de volgende in de rij om de woning te kunnen kopen.

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?