Actueel woningaanbod

Wat is mijn woning waard?
10 januari 2020

Hoe bepaal ik de waarde van mijn woning

Indien u zich afvraagt 'wat is mijn woning waard?' is het van belang het onderscheid tussen 'commerciële waarde' en 'taxatiewaarde' te kennen. Hiernaast kent de woningmarkt in Nederland ook de 'WOZ-waarde' enigzins vergelijkbaar met het 'KI' (Kadastraal Inkomen) in België.

TAXATIEWAARDE
We spreken van taxatiewaarde wanneer een gecertificeerd taxateur de woning taxeert namens bijvoorbeeld een bank. Een kopende partij is verplicht om een taxatie uit te laten voeren indien zij bij aankoop van de woning afhankelijk is van een bancaire financiering. Ook indien u zelf een nieuwe hypotheek of een overbruggingskrediet wenst af te sluiten zal een gecertificeerd taxateur de waarde van uw woning bepalen. 

WOZ-WAARDE
De WOZ-waarde, wet Waardering Onroerende Zaken, is de waarde die de overheid toekent aan een woning als basis voor diverse belastingen en heffingen. Zo heeft de WOZ-waarde ook invloed op de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). De WOZ-waarde wordt voornamelijk vastgesteld aan de hand van de geschatte marktwaarde. Hiervoor wordt gekeken naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning zoals ligging, inhoud en oppervlakte. Er komt in de regel geen taxateur langs om de woning te bekijken. De gegevens over de woning worden online en via het Kadaster verkregen. 

COMMERCIËLE WAARDE
Een commerciële waardebepaling wil zeggen dat de waarde van uw woning wordt bepaald ervan uitgaande dat u de woning binnen afzienbare tijd wenst te verkopen. Dit wordt de commerciële waarde van uw woning genoemd. De commerciele waarde kan dus verschillen van de taxatiewaarde.

BEPERKT HOUDBAAR
De bepaling van de waarde van uw woning is een momentopname. Daarom is het prijsadvies dat wordt afgegeven beperkt houdbaar. Indien er omstandigheden wijzigen kan dit van invloed zijn op de afgegeven waarde. 

SMARTPROPERTY EN DE COMMERCIËLE WAARDEBEPALING VAN UW WONING
SmartProperty is uw makelaar in de regio Zuid-Limburg en aangrenzend Belgisch Limburg. Om uw woning effectief te kunnen verkopen is één van de onderdelen van onze dienstverlening dat wij u adviseren ten aanzien van de juiste vraag- en verkoopprijs. Dit als onderdeel van ons verkoopadvies teneinde u effectief van dienst te zijn. Zo weet u waar u aan toe bent en kunnen wij ook u van dienst zijn met onze bewezen dienstverlening. Indien SmartProperty een schatting maakt van de waarde van uw woning houden we onder andere rekening met:

  • De ligging en de omgeving
  • De ouderdom en staat van onderhoud
  • Het soort woning
  • De oppervlakte (m2) en inhoud (m3) van de woning en perceel
  • Het aantal (afgewerkte) leefruimtes
  • Het afwerkingsniveau
  • De duurzaamheid


Tevens kijken wij naar het huidige vraag en aanbod in de markt. Wat staat er momenteel nog meer te koop aan vergelijkbare woningen in een straal van 5 km en wat wordt er door de markt gevraagd. Hierbij kijken we niet alleen naar huidig aanbod, maar ook naar recente verkopen en te verwachten aanbod. Door dagelijks aanwezig te zijn in de markt van aan- en verkoop van vastgoed beschikt SmartProperty bovendien over jarenlange ervaring om hier gericht de juiste voeling mee te hebben. Bovendien kijken wij naar de mogelijkheden die de woning biedt. Betreft het een woning die voor een heel specifieke doelgroep geschikt is, of juist voor een breed publiek aan potentiele kopers? 

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?