Actueel woningaanbod

Woonbonus afgeschaft
4 oktober 2019

Koop nu nog voordelig je woning in België

‘Ja, dit is hét moment om een huis in België te kopen.’ Vanaf 1 januari bent u in veel gevallen namelijk slechter af. Waarom? Het zijn twee maatregelen van de nieuwe regering in België die voor ophef zorgen: het schrappen van de woonbonus enerzijds en het verlagen van de registratierechten anderzijds.

WAT IS DE WOONBONUS?
De woonbonus is een belastingvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen. De nieuwe regering gaat deze afschaffen vanaf 1 januari, waardoor mensen met een lening meer belastingen zullen betalen. Wie in België een nieuwe woning koopt, moet nu één keer ‘registratierechten’ betalen. De nieuwe regering gaat dat verlagen van 7% van de aankoopprijs, naar 6%.

NOG MEER VOORDEEL?
Wie aan de in België gekochte woning een grondige energierenovatie doorvoert, kan ook een voordeel krijgen: die kopers betalen 5%. Enkel voor wie een heel (héél) dure woning koopt, kunnen de maatregelen voordelig uitvallen. Voor een alleenstaande moet het dan gaan om een woning van zo'n 2.000.000 euro; voor koppels zelfs bijna 4.000.000. Enkel dan levert de verlaging van de registratierechten een voordeel op tegenover het verdwijnen van de woonbonus.
(Bron: vrt.be 2019, Tobias Santes)

SMARTPROPERTY EN DE WOONBONUS
SmartProperty is meer dan een makelaar. Integraal begeleiden wij kopers naar een nieuw thuis. Naar een plek om te wonen, maar evengoed een leefomgeving. Hierbij doet een koper zijn voordeel met ons netwerk waarin ook fiscale-, grensoverschrijdenden, financiele en praktische vraagstukken kunnen worden opgelost. 

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer informatie?